Click here to copy
text to clipboard

Výkonná plně elektrická ohýbačka trubek zvyšuje výrobní kapacitu a přesnost velkoprůměrových hydraulických součástek

Vysoce silný stroj ohýbá tlustostěnné trubky až do průměru 180 mm

technologie “napoprvé správně” umožňí ohýbat trubky s přírubou – eliminace kroků v procesu

Scarborough, Velká Británie, 7.7.2014 — Extrémně výkonná Unison plně elektrická ohýbačka trubek pomáhá společnosti Frank Mohn Piping zlepšit přesnost a navýšit kapacitu výroby složitých velkoprůměrových hyraulických systémů potrubí. Stroj také společnosti pomáhá zvýšit efektivnost výroby snížením kroků potřebných k výrobě potrubních součástek.

 

Stroj vyrobený na zakázku a nedávno instalovaný ve výrobně Frank Mohn Piping ve městě Frekhaug, Norsko, je jeden z nejvýkonnějších, které kdy firma Unison dodala. Je založená na platformě Unison Breeze a může ohnout trubky a potrubí do průměru 180 mm (7 palců). Výjimečně vysoká síla stroje, v kombinaci s přesnou CNC kontrolou a sílu monitorující čelistí a přítlačnou lištou znamená, že tlustostěnné trubky z odolných materiálů mohou být ohnuty snadno a velmi přesně, a to bez deformace. Typickým příkladem jsou součástky vyrobené z Duplex korozivzdorné oceli – stroj je schopen ohnout potrubí o průměru 130 mm při troušťce stěny až 11 mm.

 

Frank Mohn Piping (FMP) vyrábí hydraulická potrubí, která jsou využita v ponorných čerpadlech značky ‘Framo’ určených k aplikaci na moři, v lodích a pod zemí. Též vyrábí široký rozsah hydraulických potrubí pro plovoucí výrobní, zásobovací a vykládací plošiny (FPSO) ropného průmyslu.

 

V tomto konkrétním případě hledal FMP ohýbací řešení, které by se přizpůsobilo široké škále výrobních materiálů a tlouštěk stěn pro výrobu součástek o velkých průměrech, a zároveň vyřešit konkrétní výrobní problém, týkající se tenkostěnných trubek o průměrech 131 mm a 156 mm v koroziodolné oceli. Společnost používala na výrobu těchto trubek dva hydraulické CNC stroje, ale na jednom z nich bylo velmi problematické vytvoři ohyby, aniž by došlo ke zvrásnění, a to i při použití trnu, protože na stroji nebyla dostatečná kontrola nad ohýbacím procesem. Druhý stroj sice byl schopen požadovaných ohybů, ale už byl relativně starý a FMP shledal, že ze shánění náhradních dílů se stává časově náročný proces ohrožující produkci.

 

Ředitel výroby Frank Mohn Piping, Helge Kolas, prohlásil: “Toto je naše první plně elektrická ohýbačka. Tato technologie má mnoho podstatných výhod v porovnání s hydraulikou, jako rychlejší seřízení stroje, lepší přesnost a opakovatelnost a mnohem nižší spotřeba energie. Po důkladném prozkoumání trhu jsme se rozhodli pro stroj Unison, protože firma má letité zkušenosti s výrobou plně elektrických ohýbaček, které jsou neustále napřed oproti konkurenci, a byla schopna vytvořit pro nás stroj na míru, přesně dle našich požadavků.”

 

Stroj dodaný FMP je jednopatrový, ohýbá na pravou stranu, je vybaven inovativním systémem Unison pro laserové doměřování – který umožňuje ohýbat součástku napoprvé správně tím, že automaticky kompenzuje tendenci trubkových ohybů pružit po ohybu zpět, hned po provedení ohybu. Ohýbací hlava je navržena výjimečně pevná, aby byla schopna pojmout velká těžká potrubí a aby byl umožněn pohyb potrubí ve všech pracovních osách. Navzdory jeho masivní velikosti je nářadí navrženo pro rychlou výměnu, to pomocí speciální sady podložek, které jsou manipulovány jeřábem nad strojem. Mnoho z potrubí, které FMP vyrábí, jsou jedinečné a vyráběny ve velmi malých seriích které se pohybují od 1 do 50 kusů; výměna nářadí a stejně tak čas seřízení stroje je proto klíčovým požadavkem a společnost nyní toto provádí kolem 20 minut.

 

Za prvních šest týdnů produkce byly všechny kusy ohnuté na stroji Unison dle specifikací. Helge Kolas poukazuje: “Opakovatelnost procesu je skvělá – stroj vyrábí bez chyby od prvního dne a nikde nejsou žádné známky zvrásnění! Přesnost ohybů a profil výrobků je mnohem lepší, než na hydraulické ohýbačce.” FMP sice ještě na stroji Unison neohýbal tlustostěnná potrubí za využití laserového doměřování, ale společnost se chystá započít s projektem, kde budou tyto schopnosti stěžejní. Ideální výrobní postup bude uříznout potrubí na potřebnou délku, navařit příruby na oba konce a posléze ohnout do potřebného tvaru. Omezená přesnost hydraulických strojů znamenala, že FMP dosud nemohl zaručit přesnou délku součástky po ohnutí od jednoho konce k druhému. Každý kus proto musel být uříznut s menší rezervou, přičemž se navařila příruba pouze na jeden konec. Po ohnutí muselo být potrubí znovu změřeno a konec bez příruby před jejím navařením zkrácen na míru.

 

Díky využití lepší přesnosti a opakovatelnosti na plně elektrickém stroji Unison, který zajišťuje přesnost od jednoho konce ke druhému v rozmezí jen pár milimetrů plánuje FMP optimalizovat výrobní proces eliminací nepotřebných kroků. Obě příruby budou navařeny na potrubí uřízlé na míru – součástka projde robotickým svařovacím centrem pouze jednou – načež bude celá předem připravená součástka vložena do ohýbačky. Ohlá součástka pak bude hned připravena pro kontrolu a přepravu. Takto upravený výrobní proces zvýší produktivitu a eliminuje drahý odpad.

 

Unison Key Account Manager, Steve Haddrell se vyjadřuje k dodávce stroje: “Framo ponorná čerpadla jsou známa pro svou kvalitu a jsme potěšeni, že si FMP zvolil za partnera Unison s technologií plně elektrického ohýbání trubek. V průmysu roste povědomí o tom, že naše plně elektrické systémy dokáží obsáhnout širokou škálu rozměrů a že jsme schopni vytvořit stroj pro ohýbání extrémně velkých trubek a potrubí. Bez ohledu na velikost jsou naše plně elektrické stroje rychlejší, mají plně automatické seřízení a produkují přesnější a opakovatelnější výsledky než jejich hydraulické protějšky, čímž jsou ideální pro přesnou výrobu “naporpvé správně”.

 

Unison má více než 20 let zkušenosti v navrhování řešení ohýbání trubek dle konkrétních požadavků zákazníka a je považován za inovátora v oboru. Standartní rozsah plně elektrických strojů je momentálně pro trubky 16 - 175 mm (5/8 - 7 palců), přičemž zvyšující se počet strojů přímo na míru tyto schopnosti ještě rozšiřuje. Společnost nyní vidí výrazný zájem trhu, který býval tradičně doménou hydraulických strojů, jako dodavatelé pro lodní průmysl, těžařské a podmořské vybavení a energetický průmysl.

O společnosti Frank Mohn

Frank Mohn je jedním z předních světových výrobců ponorných čerpadel pro lodě a ropné plošiny. Založena roku 1938 v Berge, Norsko, společnost hrála výraznou roli ve vývoji a použití technologie hydraulických čerpadel. Byla jedna z prvních, která vyrobila přenosné hydraulické ponorné čerpadlo pro námořní aplikace, které obsahuje mimo jiné výhody nízké váhy a žádné riziko exploze. V šedesátých letech, kdy chemický průmysl přešel z přepravy chemikálií v barelech na přepravu ve velkých nádržích, Frank Mohn představil koncept trvale isntalovaných ponorných čerpadel v každé nádrži – systém, který je dnes standartem pro většinu tankerů. Obchodní průzkum ropných ložisek v Severním moři rozšířil zájem společnosti i na mimopevninský energetický sektor, do bodu kdy je její čerpadlová technologie všudypřítomná v dnešním ropném průmyslu. V Květnu 2014 byl Frank Mohn AS zakoupen společností Alfa Laval, světovým leaderem v tecnologii tepelných výměníků, separátorů a čerpadel. Pro další informace navštivte: www.framo.com or www.alfalaval.com

 

Kontakt pro více informací o firmě Unison: Jindřich Beneš, +420 608 232 234, enquiries@unisonltd.com

 

Unison Ltd, Faroe House, Thornburgh Road, Scarborough, YO11 3UY, UK Tel: +44 (0)1723 582868; enquiries@unisonltd.com; http://www.unisonltd.com