Click here to copy
text to clipboard

Přesná CNC ohýbačka trubek výrazně snižuje cenu výroby malých sérií a prototypových součástek

klíčovými trhy jsou letecký, závodní a MRO průmysl

Scarborough, Velká Británie, 11 Listopad 2014 --- Unison dnes spouští koncept, který je na trhu ohýbacích strojů považován za jedinečný. Stroj Evbend výrazně redukuje pořizovací cenu přesné rotační ohýbačky trubek tím, že pro rotaci, posun a ohyb využívá manuální síly, ovšem za pomoci inteligentní CNC řízené brzdy na ose jezdce, rotace a ohýbacího ramene. Tím je zajištěno, že jsou všechny ohyby vytvořeny s nejvyšší přesností.

 

Výsledkem vývoje je nová verze stroje jménem Evbend. Koncept Evbend byl původně vytvořen britským technikem v osmdesátých letech. Unison obdržel práva k intelektuálnímu vlastnictví na Evbend v únoru 2014. Stroj nyní prošel inovací a bylo mu přidáno moderní programovací a ovládací uživatelské rozhraní, čímž se rozšířil jeho výrobní rozsah. Unison věří, že nový stroj - Evbend 1000 – je nejjednodužší, vysoce přesné CNC řešení pro ohýbání trubek do průměru 22mm, které je v současné době dostupné na trhu.

 

Ohýbací proces stroje Evbend – a pevnost stroje – je ideální pro výrobu součástek o malém objemu a vysoké přesnosti. Od svého uvedení v osmdesátých letech si stroj získal širokou uživatelskou základnu. Celosvětově se prodalo více než sto strojů, převážně do odvětví výroby v leteckém průmyslu a u závodních automobilů, pro výrobu malých produkcí, prototypů a pro opravy či reverse-engineering.

 

Díky ručnímu řízení je Evbend výjimečně flexibilní, jednoduchý a bezpečný. Složitost a rozmanitost trubkových součástek, které lze na stroji vytvořit, jsou téměř neomezené díky extrémně pevné ohýbací hlavě stroje a rozmanitosti, kterou do procesu přináší ruční manipulace. Nicméně, sama jednoduchost použití stroje Evbend je pravděpodobně nejsilnějším důvodem pro jeho pořízení.

 

Stroj nevyžaduje znalost ložitého uživatelského rozhraní. Operátor většinou během několika minut pochopí, jak stroj funguje. Uživatel má možnost vytvořit ohýbací program dvěma způsoby.

 

Za pomoci vložení standartních ohýbacích dat (hodnoty XYZ/YBC, neboli posun, rotace a úhel ohybu) do dialogového okna Evbend na bázi Windows. Tato data se též dají přenést z měřícího zařízení.

 

Stroj lze také naprogramovat prostřednictvím “módu učení”. Tato metoda je obzvláště účinná, součástka se může zpětně vytvořit dle předlohy jejím ohýbáním a srovnáním s existující předlohou – zatímco uživatel zaznamenává posun, rotaci a úhel ohybu.

 

Po zadání ohýbacích dat může uživatel začít ohýbat součástky, stroj během práce uživatele interaktivně navádí. Nová dotyková obrazovka Evbend's HMI zobrazuje pokyny potřebné k dokončení sekvence – přičemž je poskytována zpětná vazba v reálném čase, zatímco se trubka posunuje, rotuje nebo ohýbá. Přesnost a opakovatelnost posunu, rotace a ohybu je zajištěna inteligentním systémem elektromagnetických brzd. Zpětná vazba každé osy zajišťuje, aby aby byly všechny pohyby provedeny s maximální přesností. Pneumaticky ovládaný trn je v průběhu ohýbacího cyklu automaticky zapojen – zpětné vytažení trnu je programovatelné.

 

Standartně je stroj dodáván s ohýbáním na pravou stranu. Evbend ovšem dokáže ohýbat i na levou stranu, a to při použití volitelné druhé ohýbací hlavy.

 

Jednou z hlavních úprav, kterou Unison na stroji provedl, je přidání nejmodernějších Windows HMI. To nahrazuje předchozí ovládací systém a uživatelské rozhraní, které vyžadovalo připojení dalšího počítače se spuštěnou databází ohýbacích programů. HMI Unisonu splňuje požadavky existujících uživatelů na plně integrovaný stroj. Také přináší mnoho nových prvků do tohoto konceptu ohýbačky trubek jako je podstatně zlepšená grafika, dotyková obrazovka, jednoduché začlenění do sítí továrny a přístup k CAD nástrojům Unison. V neposlední řadě je to též interface pro automatické vytváření ohýbacích programů. Nové HMI je rovněž dostupné jako přídavek k existujícím strojům po uživatele z odvětví leteckého průmyslu, závodních automobilů a ostatních výrobců trubek zaměřených na přesnost.

 

"Je nám potěšením, že jsme obdrželi práva k tomuto všestrannému stroji. Je to skvělý doplněk k naší známé řadě plně elektrických ohýbaček trubek," prohlásil Alan Pickering, výkonný ředitel Unison Ltd. "Zatím jsme nenarazili na součástku, kterou by na stroji nebylo možno vytvořit, a přídavek našeho nového HMI výrazně zjednodušilo použití stroje a jeho výrobní možnosti."

 

Unison v tuto chvíli pracuje na větší verzi stroje Evbend, která by na ohýbací ose asistovala pomocnou silou a tím umožnila ohýbat trubky do rozměru 50mm.

 

Unison plánuje poprvé veřejně předvést nový stroj Evbend v říjnu 2014 na dni otevřených dveří ve Scarborough ve Velké Británii. Více na www.unisonltd.com

 

KONEC

Pro více informací kontaktujte: Jindřich Beneš, JindrichB@unisonltd.com , +420 608 262 264

 

Unison Ltd, Faroe House, Thornburgh Road, Scarborough, YO11 3UY, UK.
Tel: +44 (0)1723 582868; enquiries@unisonltd.com; http://www.unisonltd.com

 

O Unison Ltd
Unison začal vývojem ovládacích systémů pro kovooráběcí stroje – v semdesátých a osmdesátých letech dodával mnoha předním strojírenským výrobcům ve Velké Británii. Roku 1991 společnost přešla na výrobu strojů, přičemž se zaměřila na ohýbačky trubek. Tehdy byly ohýbačky trubek poháněny hydraulicky. Na začátku devadesátých let Unison vyvinul řadu strojů využívajících pro ohyb elektromotory. To byly první plně elektrické stroje tohoto druhu na světě. Výkon nového Unison designu, s rychlým a opakovatelným softwarovým nastavením, správným ohybem na první pokus, nízkou elektrickou spotřebou a tichým a čistým provozem, byl okamžitý úspěch.

 

Společnost neustále vede odvětví ohýbání trubek tím, že zvyšuje průměr, který je možno ohýbat na plně elektrických strojích a v současné době je jedním z předních světových výrobců ohýbaček trubek s příslušným softwarem. Roku 2014 Unison podnikl další mílový krok ve vývoji, když vyvinul elektrický stroj schopný ohýbat tlustostěnné potrubí o průměru 225 mm a více. www.unisonltd.com