Click here to copy
text to clipboard

CAD/CAM software pro ohýbání trubek nyní podporuje i řezání trubek laserem

Zkracuje čas potřebný k naprogramování ohýbání trubek a laserového řezání

Zjednodušuje design/výrobu součástek se složitými ohyby a výřezy

Scarborough, Velká Británie,25. Září 2014 --- Od výrobce ohýbaček trubek Unison je dostupná nová verze CAD/CAM softwaru TubeWorks pro ohýbání trubek, která nyní poskytuje výrobcům trubkových součástek kromě přípravy produkce ohýbaných trubek také přípravu produkce laserového řezání.

 

TubeWorks, vyvinutý britskou softwarovou konzultační společností 3DCompound, je specializovaný add-in pro populární CAD software SolidWorks. Kombinací výkonných zobrazujících prostředků, automatické generace kódu a vytváření souboru umožňuje tento software výrobcům výrazně zvýšit produktivitu práce s trubkovými součástkami díky optimálnímu využití výrobních dat. Čas potřebný pro vytvoření ohýbacího a řezacího programu pro CNC stroj je například zkrácen z hodin na minuty.

 

Pro ohýbání trubek software automaticky extrahuje klíčové výrobní informace, jako jsou úhly ohybů a rotace z klasického SolidWorks modelu nebo běžného CAD formátu (např. STEP, IGES nebo ParaSolid) a vytvoří ohýbací tabulku připravenou k okamžitému použití na CNC ohýbačce. Současně připraví XYZ souřadnice a 2D výkres vymodelované trubky.

 

Verze TubeWorks 2.6 tuto funkci výrazně rozšiřuje tím, že uživateli umožní “narovnat” CAD model ohnuté trubky do roviny, včetně všech otvorů a výřezů, čímž jsou získána data pro laserové řezání trubek. Ruční narovnávání CAD modelu ohnuté trubky vyžaduje odbornou dovednost a to je časově náročná práce náchylná k chybě. Kupříkladu narovnávání modelu trubky, která obsahuje pět či šest ohybů a několik otvorů, může návrháři zabrat i několik hodin. V porovnání, za použití TubeWorks stačí pár kliků myší a proces trvá asi 30 vteřin.

 

Kromě automatického vytvoření výrobních dat nabízí TubeWorks uživateli další funkce k minimalizaci času potřebnému k přípravě výroby pro strojové laserové řezání a ohýbání. Patří mezi ně automatické vytvoření středové osy trubky (pro kruhové i nekruhové profily) a automatická konverze souborů do SolidWorks formátu pro úpravu středové osy trubky.

 

Dvě nové ‘Power’ funkce jsou navrženy tak, aby uživateli pomohly s problémem, kdy SolidWorks nerozpozná profil importovaného modelu jako válcový, což ztěžuje vytvoření středové osy. Funcke Power Centreline umožňuje uživateli vytvořit skicu středové osy jednoduše kliknutím na odpovídající část zobrazeného modelu, zatímco funkce Power Recreate rychle vytvoří model podle skicy středové osy.

 

Alan Pickering, výkonný ředitel Unison Ltd, říká: “Tím, že zkracuje čas potřebný k vytvoření nabídek a přípravě výrobního procesu, se TubeWorks stal populární u společností pracujících s trubkami. Přidání funkce pro laserové řezání trubek znamená, že se software stane zajímavým pro ještě větší uživatelskou základnu, obzvláště pokud má uživatel zájem o zkrácení času potřebného od designu po výrobu tím, že všechny ohýbací a řezací operace budou moci býti provedeny na místě.”

 

TubeWorks je plně integrovaný add-in pro SolidWorks CAD package a je dostupný pouze od firmy Unison. Eliminuje potřebu dalšího softwaru pro vytvoření výrobních dat pro design, vývoj a produkci kovových trubkových součástek, přičemž nijak neomezuje přístup k funkcím programu SolidWorks.

 

Video, představující klíčové funkce programu TubeWorks a snadnost jeho použití, je ke shlédnutí na stránkách Unison zde: http://unisonltd.com/products/software/tube-works/

 

Unison má jedno z nejširších portfolií v oblasti ohýbání trubek. Nabízí nejen výjimečně široký výběr ohýbacích strojů, podávacích systémů a automatických pracovních buněk, ale také software pro zvýšení produktivity ve všech oblastech ohýbání kovových trubek – od designu a produkce až po výstupní kontrolu. Mezi tyto produkty patří Unibend Office na bázi PC a Opt2Sim 3D simulační software pro offline vytváření, testování a kontrolu ohýbacích programů, stejně tak jako jedinečný program pro Apple zařízení iPhone, iPod a iPad, který slouží pro zjištění nářadí potřebného pro ohýbání.

 

Unison dále distribuuje software VTube-STEPa VTube-LASER, vytvořený společností Advanced Tubular Technologies. Tyto produkty zjednodušují vytvoření ohýbacích programů připravených k produkci za využití CAD dat. VTube-LASER rozšiřuje tuto schopnost tím, že umožňuje použít data z měřících aplikací, která mohou být následně použita k opravě ohýbacího programu či reverznímu inženýrství.

 

KONEC

Pro více informací kontaktujte: Jindřich Beneš, JindrichB@unisonltd.com, +420 608 262 264

 

Unison Ltd, Faroe House, Thornburgh Road, Scarborough, YO11 3UY, UK.
Tel: +44 (0)1723 582868; enquiries@unisonltd.com; http://www.unisonltd.com

 

O Unison Ltd
Unison začal vývojem ovládacích systémů pro kovooráběcí stroje – v semdesátých a osmdesátých letech dodával mnoha předním strojírenským výrobcům ve Velké Británii. Roku 1991 společnost přešla na výrobu strojů, přičemž se zaměřila na ohýbačky trubek. Tehdy byly ohýbačky trubek poháněny hydraulicky. Na začátku devadesátých let Unison vyvinul řadu strojů využívajících pro ohyb elektromotory. To byly první plně elektrické stroje tohoto druhu na světě. Výkon nového Unison designu, s rychlým a opakovatelným softwarovým nastavením, správným ohybem na první pokus, nízkou elektrickou spotřebou a tichým a čistým provozem, byl okamžitý úspěch.

 

Společnost neustále vede odvětví ohýbání trubek tím, že zvyšuje průměr, který je možno ohýbat na plně elektrických strojích a v současné době je jedním z předních světových výrobců ohýbaček trubek s příslušným softwarem. Roku 2014 Unison podnikl další mílový krok ve vývoji, když vyvinul elektrický stroj schopný ohýbat tlustostěnné potrubí o průměru 225 mm a více. www.unisonltd.com