Click here to copy
text to clipboard

Speciální ohýbačka trubek eliminuje odřezky z trubkových součastek

jedinečná odklápěcí vyhlazovací lišta umožňuje ohýbání trubek bez odpadního materiálu na krátkých a složitých součástkách

20. července, 2015 --- Unison získal objednávku na speciálně navrženou ohýbačku trubek a speciální nářadí od společnosti Cybex International, předního výrobce fitness a posilovacích zařízení. Díky jedinečnému servo-poháněného systému vyhlazovacích lišt umožňuje ohýbačka společnosti Cybex redukovat odpadní materiál tím, že po ohnutí trubky je potřeba mnohem menšího odřezku.

 

Cybex vyrábí širokou škálu posilovacích strojů ve dvou velkých a moderních výrobních zařízeních ve mětech Medway v Massachusetts a Owatonna, Minnesota. Jejich stroje jsou vyvinuty tak, aby byly biomechanicky optimální a přinášely výsledky při minimální zátěži na tělo.

 

Téměř veškeré Cybex posilovací vybavení je založeno na vysoce kvalitních ocelových trubkových součástkách, z nichž je většina vyráběna v továrně v Owatonně. Rám je podstatnou součástí firemní image a proto musí kombinovat estetický dojem a strukturální pevnost. Toho Cybex dosahuje tím, že rámy vytváří z tří rozměrů robustních ocelových trubek, a dále profilovaných trubek, které zahrnují plochý ovál a ploché osmiúhelníky. Vytvoření hladkých ohybů bez zvrásnění na těchto profilech je technická výzva, která vyžaduje značnou odbornost.

 

Cybex momentálně používá hydraulické ohýbačky trubek pro masovou produkci, spolu s jednou plně elektrickou CNC ohýbačkou trubek pro složité součástky, které potřebují více ohybů o různých rádiech. Součástky mají délku od 60 do 180 cm a je na nich vytvářeno množství různých ohybů – od mělkých ohybů po těsné ohyby se středovou osou až 12 centimetrů. Většina součástek vyžaduje přesnost plus mínus 1 stupeň a méně, pro dosažení správné polohy při montáži, při čemž přesnost musí být až 0,8 mm. Po ohnutí jsou trubky svařeny, vyčištěny, opískovány a práškově nalakovány. Pro zaručení kvality konečného produktu je tento proces přísně sledován.

 

Součásti složitějších tvarů jsou vyráběny v malých sériích – obecně mezi 12 a 30 – na stávajícím CNC ohýbacím stroji. Podobně jako většina ohýbaček je i tento osazen pevnou vyhlazovací lištou pro kontrolu materiálu a prevenci kolapsu trubky při těsných ohybech. Pevná vyhlazovací lišta zvyšuje minimální délku potřebnou pro ohyb trubky. To znamená, že pro výrobu krátkých součástek musí Cybex používat velmi dlouhé trubky a po ohnutí je nařezat na správnou délku. To má několik nevýhod, je to časově náročné – je mnohem složitější řezat rovnou trubku než ohnutou – a vyžaduje to další stanici a kontrolu procesu. Též vzniká odpad na materiálu, což je finanční ztráta a v rozporu s firemní zodpovědnou environmentální politikou.

 

Nově na míru navržený stroj Unison ohne tyto složité a krátké součástky bez vzniku odřezků. Namísto pevné vyhlazovací lišty bude stroj osazen jedinečnou odklápěcí vyhlazovací lištou, která, stejně jako všechny hnané osy na stroji, bude řízena softwarově ovládaným servopohonem. Odsunutí vyhlazovací lišty do strany od přítlačné lišty na konci ohýbacího cyklu umožní kleštině dostat se blíže k ohýbací hlavě.

 

Nový stroj je založen na 100 mm plně elektrické CNC ohýbačce trubek Unison Breeze. Stroj je vícepatrový a schopný ohýbání volného radia, pro výrobu složitých součástek v jednom nepřetržitém cyklu. Na přesnosti stroji dále přidává jedinečný systém laserového doměřování, který který automaticky měří a upravuje úhly ohybů pro kompenzaci zpětného pružení při ohýbání.

 

Cybex uvádí rychlé a opakovatelné softwarové nastavení, přesnost ohybů a nízkou spotřebu energie jakožto klíčové body, díky kterým přistoupil k pořízení stroje Unison. Mezi další faktory patří velmi pozitivní komentáře od obsluhy strojů při návštěvě referenčních společností, které Cybex v průběhu výběrového procesu navštívil. Dále pak ochota společnosti Unison vyvinout ohýbačku trubek na míru, pro optimalizaci flexibility a výroby malých součástek.

 

Jim Saynor, obchodní manažer firmy Unison, vysvětluje: „Většina našich strojů slouží k ohýbání trubek kruhového profilu. Cybex vyrábí neobvyklý produkt, který obsahuje širokou škálu trubkových profilů a společnost si v této oblasti vybudovala podstatnou expertízu. Úzce jsme spolupracovali se společností Cybex a naším výrobcem nářadí abychom se ujistili, že stroj, který dodáme, bude poskytovat výrobní řešení od prvního momentu od instalace.“

 

KONEC

Pro více informací kontaktujte: Jindřich Beneš, JindrichB@unisonltd.com, +420 608 262 264

 

Unison Ltd, Faroe House, Thornburgh Road, Scarborough, YO11 3UY, UK. Tel: +44 (0)1723 582868; enquiries@unisonltd.com; http://www.unisonltd.com

 

O Unison Ltd
Unison začal vývojem ovládacích systémů pro kovooráběcí stroje – v semdesátých a osmdesátých letech dodával mnoha předním strojírenským výrobcům ve Velké Británii. Roku 1991 společnost přešla na výrobu strojů, přičemž se zaměřila na ohýbačky trubek. Tehdy byly ohýbačky trubek poháněny hydraulicky. Na začátku devadesátých let Unison vyvinul řadu strojů využívajících pro ohyb elektromotory. To byly první plně elektrické stroje tohoto druhu na světě. Výkon nového Unison designu, s rychlým a opakovatelným softwarovým nastavením, správným ohybem na první pokus, nízkou elektrickou spotřebou a tichým a čistým provozem, byl okamžitý úspěch. Společnost neustále vede odvětví ohýbání trubek tím, že zvyšuje průměr, který je možno ohýbat na plně elektrických strojích a v současné době je jedním z předních světových výrobců ohýbaček trubek s příslušným softwarem. Roku 2014 Unison podnikl další mílový krok ve vývoji, když vyvinul elektrický stroj schopný ohýbat tlustostěnné potrubí o průměru 225 mm a více. www.unisonltd.com

 

O Cybex
Cybex International vyrábí prémiové fitness vybavení navržené tak, aby na něm dosahovali výsledků jak začátečníci, tak profesionální sportovci. Společnost díky oddanosti ke sportovním vědám a skrze Cybex Institute poskytuje vědecký základ pro vývoj posilovacích strojů, které zvyšují lidskou výkonnost. Cybex vlastní přes 90 patentů a jeho vybavení má inovativní design, odolnou konstrukci a je navrženo pro biomechanickou kompatibilitu při kombinaci optimálních výsledků a minimální zátěže na tělo. Společnost je americkým výrobcem se dvěma moderními výrobními závody ve Spojených státech amerických a pracovní silou 560 zaměstnanců. Výrobky Cybex jsou na území Spojených států distribuovány převážně vlastní prodejní sítí, přičemž část je prodávána přes fitness prodejce. Mezinárodně jsou výrobky Cybex dostupné ve více než 90 zemích po celém světě. www.cybexintl.com