Click here to copy
text to clipboard

Společnost, zaměřující se na práci s trubkami, pořídila plně elektrickou technologii, čímže se jí dostalo rychlěho návratu investice

Výrobní systém “napoprvé správně” zrychluje výrobu od prototypů a výrazně snižuje náklady na práci a odpad

rozšířené ohýbací schopnosti pomohly zajistit zakázku v hodnotě £500 000 ročně

Scarborough, UK, 6, Leden, 2015 --- Plně elektrické CNC ohýbačky trubek Unison pomohly společnosti Toolspec Manufacturing Company Limited, zaměřující se na práci s trubkami, s uplatněním flexibilní výrobní strategie s trubkami ohlými napoprvé správně, čímž rozšířily výrobní možnosti a pomohly získat zakázku v hodnotě £500,000.

 

Výrobní ředitel Toolspec Manufacturing Howard Dean říká: “Přejít z hydraulických na plně elektrické ohýbačky trubek je jako přejít ze středoveku do současnosti. Umění přesného ohýbání trubek, které znají pouze zkušení operátoři, je nahrazen systémem jednoduchým na pochopení i používání. Naše dva stroje Unison byly dodány před osmi měsíci a jejich začleněním do našich CNC a CMM (coordinate measuring machine) zařízení jsme získali mnohem výkonější a pružnější výrobní systém. Nyní jsme schopni vytvořit prototypy ve zlomku času potřebného na jejich vytvoření na našich starých hydraulických ohýbačkách, s výrazně sníženými náklady na práci a odpadní materiál.”

 

Toolspec Manufacturing byla založena roku 1961 jako společnost zaměřená na výrobu nástrojů a postupem času se rozrostla a stala se předním výrobcem speciálních součástek, které vyžadují precizní manipulaci a sváření. Společnost se zaměřuje převážně na výrobu složitých součástek vyrobených z dutých profilů a a trubek pro automobilový, zemědělský a strojírenský průmysl. Mezi zákazníky patří vysoko postavené společnosti vyrábějící luxusní automobily a průmyslové stroje. Typickým produktem bývají výztuhy podvozků, dveře, ochranné klece, držadla těžkých strojů jako jsou traktory a bagry, dále hydraulické a chladící trubky pro různá vozidla. Toolspec je výrobce se středním objemem produkce, týdně vyprodukuje zhruba 16 000 sad produktů pro automobilový, zemědělský a stavební průmysl.

 

Díky průběžným investicím do lidských zdrojů a vybavení si Toolspec vybudoval širokou základnu automatizované výroby. Ta obsahuje tři válcovací linky, čtyři stroje na dokončování konců trubek, sedm lisů a 16 buněk pro robotické svařování. Společnost má také značné množství ohýbaček na trubky, včetně 14 hydraulických CMC strojů které umožňují ohýbání trubek v rozmezí 4 mm – 120 mm. Až donedávna Toolspec upřednostňoval hydraulické ohýbačky trubek, částečně kvůli historickým důvodům a částečně proto, že pracovníci měli s hydralikou letité zkušenosti.

 

Nicméně, jedna z nevýhod hydraulických ohýbaček trubek je ta, že jejich seřízení bývá složité a časově náročné. Odborníkovi Toolspec většinou trvalo přes hodinu připravit stroj k produkci složité součástky, načež byla potřeba několika zkoušek a dalších nastavení než byla součástka v požadované normě. Tím také vznikalo velké množství odpadu. Problém vznikal tim, že při využití hydrauliky je v procesu mnoho proměnných, teplota oleje a jeho tlak se můžou v průběhu směny měnit, následkem je potom zvýšená obtížnost zachovat stále stejnou kvalitu ohybů.

 

Ve světle těchto problémů začal Toolspec hledat alternativní technologie ohýbání trubek. Rychle dospěl k závěru, že plně elektrická technologie je tou správnou cestou vpřed a že stroje Unison jsou oproti konkurenci výkonější, spolehlivější a jednoduché na ovládání. Při jednání navštívil vedoucí ohýbacího oddělení Toolspec britskou výrobu Unison a – navzdory tomu, že měl třicetiletou zkušenost s hudraulickými stroji – byl okamžitě přesvědčen o výhodách plně elektrických strojů. Toolspec následně objednal dva stroje Unison, aby nahradil dvě o několik generací starší hydraulické ohýbačky.

 

Nové Unison elektrické stroje byly nainstalovány ve výrobě Toolspec v Lutonu ve Velké Británii v Květnu 2014. Oba stroje jsou modely 50 mm Breeze, vybavené vícepatrovými hlavami přizpůsobenými pro rychlou a jednoduchou výměnu nářadí. Oba též obsahují laserovou korekci zpětného pružení. Ta přesně měří úhly, zatímco je trubka ohýbána, a automaticky dle potřeby doohne na požadovaný úhel.

 

Oba stroje Unison jsou propojeny s CAD sítí výroby Toolspec a s přenosným zařízení pro měření souřadnic ROMER, které zajištuje stálou kvalitu výroby. Ohýbací stroje mohou být programovány ručně nebo importováním dat z CAD modelů vytvořených firmou Toolspec nebo dodané zákazníkem. Data získaná ze zařízení pro měření souřadnic půžou být v případš potřeby použita pro korekci nedokonalostí a automatického nastavení stroje, aby druhá a další součástky byly ohnuty správně.

 

Výhodou této výrobní strategie je to, že se podstatně zkracuje cesta k prvním dobrému výrobku, a to využitím automatického softwarového seřízení všech elektrických strojů Unison.

 

Ještě před pár měsíci mohla příprava produkce zabrat firmě Toolspec několik týdnů, obzvláště pokud součástka obsahovala před svařením několik složitých ohybů. Po ohnutí prototypu a zpětné reakce zákazníka se provedly potřebné změny, byla vytvořena nová data a stroj se ručně přenastavil na výrobu další zkušební součástky. Tento proces bylo potřeba několikrát opakovat, čímž došlo k vysokým nákladům na vývoj.

 

Howard Dean poukazuje: “Na strojích Unison je čas pro nastavení na novou součástku minimální – a výměna nářadí zabírá pouhých 10 minut – v porovnání hodinami práce na našich hydraulických ohýbačkách. Nyní, po první použitelné součástce je správná i druhá a úplná produkce může začít. To šetří nesmírné množství času a také nám to umožnilo snížit náklady na odpadní materiál. Kombinace automatického nastavení a výměny nářadí na strojích Unison znamená, že stroje nevyžadují zkušeného operátora s hlubokou znalostí ohýbání trubek, což redukuje náklady na pracovní sílu a rozšíření výrobních možností je mnohem snazší. Podpora firmy Unison je navíc výtečná a těšíme se až naši výrobu rozšíříme o další stroje.”

 

Toolspec je nyní schopen vytvořit prototyp součástky během 30 minut – a vypořádat se s výrobou součástek kde je tolerance až 1 mm, při přesnosti ohybu na 0.25 stupně. Jeden z okamžitých efektů je ten, že díky novým výrobním možnostem získala firma zakázku v hodnotě £500,000 ročně od jednoho z evropských zákazníků – pro madla u zadních oken traktorů. Toolspec využil Opt2Sim 3D simulační sofware firmy Unison, čímž ukázal své nové možnosti zákazníkovi. Nedávno byly doručena první várka výrobků a všechny prošly kontrolou kvality na první pokus.

 

KONEC

Pro více informací kontaktujte: Jindřich Beneš, JindrichB@unisonltd.com, +420 608 262 264

 

Unison Ltd, Faroe House, Thornburgh Road, Scarborough, YO11 3UY, UK. Tel: +44 (0)1723 582868; enquiries@unisonltd.com; http://www.unisonltd.com

 

O Unison Ltd

Unison začal vývojem ovládacích systémů pro kovooráběcí stroje – v semdesátých a osmdesátých letech dodával mnoha předním strojírenským výrobcům ve Velké Británii. Roku 1991 společnost přešla na výrobu strojů, přičemž se zaměřila na ohýbačky trubek. Tehdy byly ohýbačky trubek poháněny hydraulicky. Na začátku devadesátých let Unison vyvinul řadu strojů využívajících pro ohyb elektromotory. To byly první plně elektrické stroje tohoto druhu na světě. Výkon nového Unison designu, s rychlým a opakovatelným softwarovým nastavením, správným ohybem na první pokus, nízkou elektrickou spotřebou a tichým a čistým provozem, byl okamžitý úspěch.

 

Společnost neustále vede odvětví ohýbání trubek tím, že zvyšuje průměr, který je možno ohýbat na plně elektrických strojích a v současné době je jedním z předních světových výrobců ohýbaček trubek s příslušným softwarem. Roku 2014 Unison podnikl další mílový krok ve vývoji, když vyvinul elektrický stroj schopný ohýbat tlustostěnné potrubí o průměru 225 mm a více.

www.unisonltd.com